ב-1 באפריל 2025 יצאה לדרך רפורמה של משרד הבריאות בתחום מכשירי השיקום והניידות. במסגרת הרפורמה, הועבר הטיפול באספקת מכשירים כמו כיסאות גלגלים, הליכונים, עמידונים וסדים – ממשרד הבריאות לקופות החולים. הכוונה הייתה טובה, אך היישום בפועל יצר שיבושים חמורים שפוגעים באנשים עם מוגבלויות מכל הגילים – מפעוטות ועד לאנשים בגיל השלישי.
יו"ר איל"ן, פרופ' אלון דומניס, התריע על כך השבוע בראיון בגלי צה"ל: "אני הולך עם סד מאז גיל שנתיים. בלי סד – אי אפשר ללכת, אי אפשר לעמוד, אי אפשר לעשות כלום. בלי סדים ילדים לא יוכלו לשחק, ללכת לגנים, לבתי הספר, ובגיל מבוגר יותר גם לעבודה. עד שלא נפתור את הביורוקרטיה – ילדים ימשיכו להיפגע".
עורכת הדין דקלה סיתי מאיר, יועצת משפטית בעמותת איל"ן, אמרה בכתבה בגלי צה"ל כי "קיבלנו פניות מעשרות הורים מיואשים שלא מקבלים את הסדים. אנחנו דורשים שיתגבש פתרון מיידי והתחייבות להסדרה ארוכת טווח. הציבור לא אמור לשלם את המחיר על כשלים ביורוקרטיים, ובטח לא כשמדובר בהתפתחות ובאיכות החיים של ילדים ומבוגרים עם מוגבלות".
אורית אמיתי, נציגת עמותת איל"ן, מסבירה: "המעבר לאחריות קופות החולים גרם לבלבול ולפערים בין כל הגורמים המעורבים. הספקים הפסיקו לייצר סדים, והמשמעות היא פשוטה – אין סדים לרגליים. ילדים ובוגרים כאחד לא יכולים לתפקד."
לדבריה, מדובר בפגיעה של ממש בתפקוד היומיומי ובתהליך השיקומי של אלפי אנשים.
"ילדים אינם יכולים לעמוד, ללכת או להמשיך את תהליך הטיפול שלהם. כל מאמץ של שעות טיפול עלול לרדת לטמיון".
אמיתי השתתפה ביום שלישי בדיון דחוף של ועדת הבריאות בכנסת. בדיון היא אמרה כי בבסיס הרפורמה עומדות כוונות טובות ליעל את התהליך ולהפחית בירוקרטיה, אולם בפועל העברת הטיפול בסדים ממשרד הבריאות לקופות החולים לא צלחה ובשורה תחתונה לא מייצרים סדים וילדים ואנשים עם מוגבלות הזקוקים נואשות לסדים, אין מענה ולא ניתן לראות את האור בקצה המנהרה. בסיכומו של הדיון, דווח באתר ynet כי הושגה הבנה וספקי הסדים יחדשו את הפעילות באופן מיידי.
בעמותת איל"ן אנו נמשיך לעקוב מקרוב אחר הסוגיה. אם גם אתם חווים קושי או עיכוב בקבלת סדים או ציוד שיקומי אחר – פנו אלינו, למרכז מיצוי הזכויות של איל"ן העומד לרשותכם, ללא תשלום. לפניות הקליקו: